Aktuell politik

Satsningar i budgeten

Höjd skolpeng i förskolan

20 miljoner kr

Den styrande majoriteten SMC har gjort nedskärningar i förskolan de senaste åren. Vänsterpartiet tillför pengar för att minska barngrupperna och öka personaltätheten.

Höjd skolpeng i grundskolan

11,2 miljoner kr

Högre pott för strukturtillägget

10 miljoner kr

Vänsterpartiet höjer skolpengen och potten för strukturtillägget i grundskolan. Ett höjt strukturtillägg ger en bättre socioekonomisk fördelning av resurserna till grundskolan. Vi vill dessutom säkerställa att strukturtillägget ännu bättre kommer de barn och ungdomar till del som är i störst behov av stöd. Det innebär att man måste se över dagens kriterier.

Höjd skolpeng i gymnasieskolan

1,6 miljoner kr

SMC majoriteten har även gjort nedskärningar inom gymnasieskolan. Vänsterpartiet tillför därför pengar för att upprätthålla en hög kvalitet i verksamheten.

Höjd skolpeng i särskolan

0,3 miljoner kr

Särskolan i Eskilstuna är inte längre anslagsfinansierad utan är finansierad av skolpeng. Vi lägger mer pengar på särskolan för att behoven är stora.

Satsning på barn i behov av stöd

20 miljoner kr

Förskolor och skolor kan söka pengar för stöd till barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar. Ansvaret för detta finns numera hos Grundskolenämnden. Vi vänder oss emot de nu antagna kriterierna som försämrar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att få stöd och vi satsar 20 miljoner på att höja potten för tilläggsbeloppet. En utredning pågår kring tilläggsbeloppet och vårt krav är att reglerna för detta förändras.

Åtgärdsplan för en jämlik elevhälsa Idag har vi inte en jämlik elevhälsa på Eskilstunas skolor.

En kurator kan ensam vara ansvarig för väldigt många elever och på vissa skolor finns knappt någon kurator tillgänglig. Elevhälsan och elevvårdspersonalen måste bli mer närvarande bland eleverna. Kuratorer och psykologer i elevhälsan pressas av en hög arbetsbelastning. Elevunderlaget måste begränsas. Ett riktmärke är 300 elever per skolkurator och 500 elever per skolpsykolog. Situationen är långt därifrån idag. Vi vill att Grundskolenämnden och Gymnasienämnden tar fram en åtgärdsplan där man presenterar förslag för hur vi kan få en jämlik elevhälsa i Eskilstuna kommun.

Utveckla och förstärk sexualundervisningen i skolan

Vittnesmålen från #metoo ställer krav på oss alla att förebygga sexuella trakasserier. En viktig del i detta är en utvecklad sexualundervisning. Sexualundervisningen i skolan har länge haft brister och måste förbättras genom att personalen får kompetensutveckling. Särskilt viktigt blir det nu när Riksdagen har fattat beslut om samtyckeslagstiftningen. Personalen ska få del av den statliga riktade satsningen på kompetensutveckling inom ramen för ordinarie fortbildning.

Fortsätt återtagandet av SFI i kommunal regi

Idag bedriver både kommunen och privata aktörer SFI-undervisning. Vänsterpartiet vill under 2021 fortsätta återtagandet av SFI till kommunal regi, med målsättningen att 2022 bedrivs all SFI-undervisning av kommunen. Pengar för detta finns inom Vänsterpartiets budgetram för Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Språkpraktikplatser ska också erbjudas alla som går SFI för att möjliggöra för eleverna att få mer stöd i svenska språket.

Gratis antikroppstest för personal i Barn- och utbildningsförvaltningen

Under coronapandemin har många av kommunens medarbetare inte kunnat jobba hemifrån utan befunnit sig mitt i verksamheterna där man träffar andra människor dagligen. Inom vård och omsorg har man redan infört att personalen får ta antikroppstest gratis, vilket är mycket bra och helt nödvändigt för personal och verksamheter. Det finns dock fler grupper som borde beröras av detta. Personal i förskolan och grundskolan har under hela våren arbetat mitt bland barn, ungdomar och kollegor. Nu har även gymnasiet öppnat och har elever på plats. Det är bra att dessa verksamheter har kunnat hållas i gång. Barnen har fått välbehövlig undervisning och samhället har kunnat fortsätta fungera någorlunda normalt. De personalkategorier som i förskolan och skolan riskerat och riskerar att utsättas för smitta under pandemin behöver få klarhet i om man bär på antikroppar eller inte. Vi vill att kommunen i dialog med regionen ser till att personal som arbetar med barn och ungdomar inom Barnoch utbildningsförvaltningen får sitt antikroppstest bekostat om de önskar genomföra det.

Satsningar för att motverka psykisk ohälsa bland tjejer

Den psykiska ohälsan främst bland unga flickor ökar. Här behövs särskilda insatser. Vänsterpartiet vill att en handlingsplan för att motverka psykisk ohälsa tas fram.

Sätt stopp för sexuella trakasserier i Eskilstuna kommun

Vittnesmålen under hashtagen ”Metoo” har skakat om medievärlden och fått effekter på alla nivåer i samhället. Det som unga tjejer och kvinnor beskriver är oacceptabelt. Sexuella trakasserier ska inte få förekomma och det är dags att vi på allvar tar tag i problemen. Eskilstuna kommun är den största arbetsgivaren i kommunen. Vi har förutom ansvar för personalen också ansvar för väldigt många barn, elever i förskolan och skolan, och människor i behov av vård och stöd. Situationer där sexuella trakasserier förekommer är vi inte undantagna ifrån – det har förekommit tidigare och det förekommer fortfarande idag. Mörkertalet är stort.  Frågan om sexuella trakasserier ska därför tas upp vid APT på alla arbetsplatser. Frågan som ska ställas är: ”Förekommer sexuella trakasserier på vår arbetsplats? Vad kan vi göra för att förhindra att det uppkommer?” Ett särskilt arbete ska också göras i skolan och inom omsorgen riktat mot barn, ungdomar, vuxna och äldre. Frågor om sexuella trakasserier ska vara en del av medarbetarenkäten.

Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA)

I Eskilstuna idag har vi bra och tydliga planer för hur all personal med jämna mellanrum ska genomgå en brandskyddsutbildning, vi har planer för hur vi på arbetsplatser i kommunen har ett antal personal som genomgått HLR (Hjärt-, lungräddning) men vi har inte en plan eller riktlinje för att vi säkerställer att vi har personal i våra verksamheter som genom gått MHFA – första hjälpen till psykisk hälsa. Det är en brist som måste åtgärdas. För att på allvar ta ansvar för suicidprevention så behöver vi ta fram riktlinjer för hur MHFA får spridning i kommunens verksamheter.

Utred kostnader, utformning, vård och boende för kvinnor i missbruk

En tredjedel av alla hemlösa i Sverige idag är kvinnor, ändå är det bara ett fåtal som söker stöd och hjälp. På Härbärget i Eskilstuna är exempelvis endast 1 av 10 besökare kvinnor. De två platser som finns för kvinnor är sällan fulla. Var sover då alla kvinnor som saknar bostad eller inte kan bo i det egna hemmet? Tyvärr är det ett faktum att kvinnor inte syns i statistiken eller får den hjälp och stöd de är i behov av. De blir istället utnyttjade för att få en sovplats för natten, ofta slagna och hamnar i utsatthet. Särskilt om det förekommer ett missbruk. Kommunens utredning visar att behovet finns. Ett lågtröskelboende för kvinnor, likt Hemlaås kan vara en del i denna satsning.

HBTQ-utbildning för föreningar

0,3 miljoner kr

I samband med att kommunen tar fram och genomför HBTQ-utbildning för sin personal, möjliggörs också en HBTQ-utbildning för föreningar. Det arbetet sker i samverkan med Sörmlandsidrotten som redan idag arbetar med frågan. Föreningar kan ansöka om att delta.

Stärk arbetet mot rasism och implementera ECCAR i Eskilstuna 

Många människor som flytt från krig och förföljelse bor i Eskilstuna. Vi är stolta över att vi har välkomnat flyktingar i vår kommun och kommer fortsätta att göra det. Framtiden är det viktigaste som vi har att dela med varandra. Tillsammans ska vi lära av varandra, se möjligheterna och kämpa för ett Eskilstuna där alla känner sig delaktiga. Det är avgörande att segregationen bryts i skolan och att en jämlik skola blir den plats där den stora förändringen sker för en bättre framtid. Vi fortsätter att kämpa för att förebygga och motverka diskriminering, främlingsfientlighet och rasism på olika sätt. Eskilstuna kommun måste förverkliga det 10- punktsprogram från ECCAR – European Coalition Of Cities Against Racism, som Eskilstuna kommun ställt sig bakom. Utifrån det som hänt med #BlackLivesMatter blir det ännu viktigare att jobba med främjande och förebyggande arbete mot diskriminering och rasism i kommunens alla verksamheter.

Socialnämnden stärkt ram

44,7 miljoner kr

Särskild riktade förebyggande insatser

5 miljoner kr

Vänsterpartiet satsar 44,7 miljoner för att täcka de obalanser Socialnämnden har och för att de ska kunna fullfölja redan beslutade uppdrag. Nämnden har stora åtaganden och stora behov och har under de senaste åren tvingats fokusera på besparingar och effektiviseringar. Vi vill att man ersätter delar av den många gånger dyra och ineffektiva vård som man köper externt med kvalitativ hemmaplansvård och då förväntas man kostnaderna med 10 mkr per år. Detta måste ske samtidigt som man säkerställer att när det finns behov av vård och placering på annan ort ska så ske och den vården ska vara kvalitativ. Vid återvändande till kommunen ska det finnas en genomtänkt planering och uppföljning.

För att minska behovet vård och dyra vårdkostnader så är främjande och förebyggande insatser för barn och ungdomar helt avgörande. Det arbetet ska ske redan idag bland annat genom fältarbetere, men det måste också stärkas. Vi vill se en riktad satsning där man utökar det socialt förebyggande arbetet. Fokus är tidiga insatser och tidig upptäckt av barn och unga som är i behov av stöd. Bland annat ska (fler) fältarbetare anställas. Dessa ska kommer att jobba över hela Eskilstuna och Torshälla med fokus på att bygga upp relationer med ungdomar och skapa en trygghet för dem och framförallt tidigt förebygga social problematik. Det ska vara verksamma även utanför kontorstid. Särskilda satsningar som kommer att leda till socioekonomiska och individuella vinster.

Äldreomsorgssatsning

41,1 miljoner kr

Personalen har under pandemin gjort ett fantastiskt jobb, men det blev tydligt att i dagens verksamhet saknas marginalerna. Man ligger precis på gränsen till att klara sin vardag och bekymmer som att man tex. haft springare mellan våningar har bidragit till smittspridningen. Nu får äntligen äldreomsorgen den efterlängtade satsning man så länge väntat på. Grundbemanningen behöver öka. Äldre måste stimuleras mer och få möjlighet att bryta den upplevda ensamheten.

Äldreomsorgslyftet

34,1 miljoner kr

Äldreomsorgen skriker nu och framförallt i framtiden efter utbildad personal. Inom äldreomsorgslyftet kommer personal som idag arbetar i våra verksamheter och inte är utbildade att få chansen att utbilda sig på arbetstid.

Nej till LOV

Den styrande SMC -majoriteten i Eskilstuna har inte gett upp sin önskan att återigen utreda LOV, lagen om valfrihet inom Hemtjänsten. Det säger Vänsterpartiet nej till. Man kan lätt tro att Lagen om valfrihetssystem, LOV, i första hand handlar om valmöjlighet för den äldre, men det är snarare företagens möjlighet till etableringsfrihet som sätts först. Äldre vill ha valfrihet, men då handlar det om möjligheten att själv kunna påverka innehållet i sin vardag. Inte om det är Attendo Care eller Vardaga som kommer hem till dig. I dag har vi redan tagit viktiga steg mot att sluta mäta tiden och i stället lita på att personalen och den äldre tillsammans kan avgöra vilket behov av vård man har. Det är mycket bra, det är valfrihet.

Bort med New public management inom Vård och omsorg

Idag ska allt tidsättas och mätas. Det är ett exempel på hur New public management blivit en del av vardagen för en undersköterska i hemtjänsten som har några minuter på sig att utföra insatsen och för den äldre som har fått ett antal minuter för till exempel en dusch. Det är dags att tänka om kring detta och låta ett arbetssätt där man ger personalen ett större utrymme att planera verksamheten och samtidigt förbättrar kvaliteten för den äldre.

Förstärkning av LSS-barn

5 miljoner kr

Kostnaderna för personliga assistans för barn ökar i och med att det är fler barn med rätt till stöd. Det vill vi ta höjd för i den kommande budgeten och tillför därför 5 miljoner.

Sommarpengar LSS-verksamheten

0,6 miljoner kr

Genom att Vänsterpartiet satsar mer pengar på Vård- och omsorgsförvaltningen och möjliggör det att vi kan behålla de så viktiga Sommarpengarna inom LSS.

Återinför vårdhunden

0,6 miljoner kr

Majoriteten valde att ta bort satsningen på Vårdhunden. Det var något om Vänsterpartiet var starkt emot. Vi ser att djur är väldigt betydelsefulla för människor och vårdhunden gjorde ett mycket viktigt arbete. Ekonomiskt möjliggör vi detta genom att vi satsar mer pengar på Vård och omsorg.

Bostadssamordnare                       

Hemlöshet och trångboddhet är idag tyvärr vardagsbegrepp. I den pågående arbetet i framtagandet av plan för bostadsförsörjning och riktlinje för bostadsanskaffning ska möjligheten att tillsätta en boendesamordnare med ansvar för att motverka hemlöshet och se boendefrågan ur ett socialt helhetsperspektiv tas med.

Förebyggande insatser för fler i jobb

10 miljoner kr

Under Covid-19 pandemin har människor drabbats av sjukdom men också av arbetslöshet som en konsekvens av pandemins påverkan på samhället. Arbetslösheten har ökat i Eskilstuna och Sörmland och den har ökat mer inom en del yrkesgrupper. Idag är det den högsta i Sverige. Framöver blir det mycket viktigt för kommunen att följa utvecklingen och snabbt i samverkan med andra försöka hitta rätt vägledning och möjligheter till jobb eller sysselsättning för de arbetslösa. Att människor hittar egen försörjning är avgörande för individen liksom för samhället i stort. Vänsterpartiet vill fortsätta den inslagna vägen med satsningar på yrkesutbildningar, stadslag med mera i samverkan med Arbetsförmedlingen. Arbetet behöver fortsätta likt föregående år med att stärka välfärden med mer utbildad personal. Därför måste yrkesutbildningar inom barnomsorg, vård och omsorg prioriteras, men även inom andra yrkesområden behöver utbildningar startas. Det är avgörande för integrationen att satsningar som Språkvän/Flyktingguide blir kvar i kommunens regi och fortsätter att breddas med föreningsmatchingar och i samverkan med Arbetsförmedlingen och Studieförbunden. Framgångsrikt arbete som Nuevo och Unga på väg måste få fortsätta, istället för att monteras ner. Arbetet med jobbcentrum i Årby och Fröslunda har precis börjat ta fart och vi ser positivt på det framtida arbetet och de synergier man kan nå med samlokalisering av öppen förskola, bibliotek, familjecentral och fritidsgård. Det som är avgörande för att satsningarna ska lyckas är att det finns en nära kontakt, god dialog och stor delaktighet bland alla de som bor och verkar i stadsdelarna Årby och Fröslunda. Man måste involvera civilsamhället och föreningslivet som många gånger har god kännedom och kunskap om stadsdelarnas behov.

Få bort fusk, korruption och grov organiserad brottslighet inom företag och branscher som verkar mot kommunen

Fusk och korruption är någon vi som kommun måste komma till bukt med. Det är för vanligt förekommande att företag inom olika branscher som verkar mot kommunen inte alltid följer alla regler eller lyckas på olika sätt får ut pengar av kommunen. Det är endast när vi samverkar som vi kan komma till bukt med grov organiserad brottslighet. Vi vill se ett samarbete med andra myndigheter där man systematiskt arbetar för att få bort fusk, korruption och grov organiserad brottslighet i kommunen. Näringslivsavdelningen får ett särskilt uppdrag att organisera arbetet med andra förvaltningar.

MSP/Näringsliv fusion

-3 miljoner kr

I samband med att MSP lades ner flyttades kompetens till Näringslivsenheten. Vi ser att den samverkan kommer att göra ett arbete där man arbetar mer effektivt och det här går att hitta samordningsvinster.

Jämställdhetsanalys av det offentliga näringslivsstödet

Enligt den nationella statistiken går 96 % av allt offentligt näringslivsstöd till män, 2% går till kvinnor och 2 % går till personer med utländsk bakgrund. Detta är en skev fördelning. Näringslivsavdelningen i samverkan med berörda parter ska göra en jämställdhet och mångfalds konsekvensanalys av nuvarande fördelning av stödet i Eskilstuna för att sedan inrätta kriterier som styr mot en fördelning där jämställdhet – och mångfaldsperspektivet utgör grunden.

Corona – Inrätta en kulturarbetarfond

3 miljoner kr

Kulturarbetare och kulturaktörer är grupp som drabbats särskilt hårt av coronakrisen. Arrangemang är inställda samtidigt som många i branschen oftast inte har rätt till A-kassa. För oss är det helt avgörande att vi värnar kulturen och aktörers möjlighet att kunna fortsätta leva på och arbeta med kultur. Vi vill därför att Eskilstuna kommun inrättar en fond där enskilda kulturarbetare kan söka pengar för arrangemang, projekt och konstverk som på olika sätt kommer kommunen till del. Fonden är inte till för det ideella föreningslivet, utan riktar sig mot professionella kulturarbetare inom olika genrer. Vi ser här en möjlighet att stötta en viktig samhällbärare som kulturen är samtidigt som resultatet på olika sätt gynnar Eskilstunaborna. Kultur och fritidsnämnden får uppdrag att ta fram kriterier för ansökningarna och är de som beviljar eller avslår.

Ändrade åldersgränser på fritidsgårdarna

Idag är åldersgränserna på fritidsgårdarna från 12 år upp till 20 år. Man gör ett arbete på vissa fritidsgårdar med olika dagar för olika åldrar, men det finns alltför många tillfällen där en tolvåring möter en 20-åring på fritidsgården. Behovet av en meningsfull fritid finns i hela åldersspannet, men innehåll och aktiviteter skiljer sig mycket åt. Vi vill därför att man gör en utredning där man ser över vilka åldrar som ska vara på fritidsgården och samtidigt tittar på kompletterande verksamhet för äldre ungdomar.

Ökade öppettider på fritidsgårdarna

2 miljoner kr

Ungdomar har rätt till en meningsfull fritid där de träffar andra ungdomar, men också med stöd av vuxna. Fritidsgårdarna spelar en stor roll för många ungdomar redan idag och kan vara ett sätt att välja rätt väg i livet. Problemet är att det är öppet för sällan och inte alla dagar. Vi vill därför se en satsning på ökade öppettider på fritidsgårdarna.

Förstudie – ”Open Art” i Eskilstuna

Open Art i Örebro har öppnat många dörrar för människor att komma närmare konsten. En liknande satsning vill Vänsterpartiet se i Eskilstuna. Ett möte mellan människan och den moderna konsten, i alla dess former, mitt i centrum, men också ute i stadsdelarna. En förstudie genomförs under 2020 2021 av Näringslivsenheten i samarbete med Destination Eskilstuna och Kultur och fritid.

Förstudie – Scen i Stadsparken

0,5 miljoner kr (investering)

En förstudie om en scen i Stadsparken genomförs.

Lekplatssatsning

3 miljoner kr (investering)

Barn behöver lek i vardagen. Vi vill därför se att flera befintliga lekplatser rustas upp runtom i Eskilstuna.

Skolgårdslyft

35 miljoner kr (investering)

Många av Eskilstunas skolgårdar är i behov av ett lyft. Vissa skolor saknar nästan helt stimulerande utemiljöer. Det handlar inte om att sätta dit en buske eller en gunga, utan om kvalitet, att man tar ett helhetsgrepp över skolgårdarna och utvecklar dem så att barn återigen vill leka på sina skolgårdar. Då krävs inte minst yta, vilket den styrande SMC-majoriteten tyvärr vad gäller skolan inte har något större intresse av.

Utbilda alla personal i Agenda 2030

2021: 2,5 miljoner kr
2022: 2,5 miljoner kr

Eskilstuna Kommun måste erkänna att vi befinner oss i ett klimatnödläge fram tills det att världens nationer säkerställt att 1,5 gradersmålet uppnås. Den nya klimatplanen som ska tas fram är hela avgörande för att vi som kommun ska bidra på bästa sätt till en hållbar framtid. Ett led i det arbetet är kunskap. Idag pågår ett arbeta med Agenda 2030 i kommunen, men för de flesta anställda mer eller mindre okänd. Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. Globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Vi vill att kommunen genom för en digital utbildning om Agenda 2030 och hur kommunen kan arbeta med den frågan.

Utveckling av biogasen                    

Både Biogasproduktion och försäljning av densamma behöver öka. Inte minst måste kommunens egna fordon öka sin användning av biogas. Ytterligare minst ett tankställe för biogas måste tillkomma.

Ersätta plastartiklar med miljöalternativ

En stor del av artiklar som används idag inom de kommunala verksamheterna och inom bolagen är av plast. Ett viktigt miljömål är att minska användningen av plast. Varje förvaltning och bolag ska göra en genomgång av vilka plastartiklar som de idag använder och kan ersättas av miljöalternativ.

Inrätta ett nytt kommunalt naturreservat i Eskilstuna kommun

-1,5 miljoner

Under 2021 ska ett nytt kommunalt naturreservat inrättas med utgångspunkt i den nyligen reviderade och antagna Grönplanen för Eskilstuna kommun.

Nedläggning av Eskilstuna flygplats

– 7 miljoner kr

Eskilstuna flygplats är en miljöbov som slukar kommunala pengar. Det är dags att lägga ner den och istället frigöra hårdgjord yta för utvecklingen av Eskilstuna Logistikpark.

Trafiksäkerhetsåtgärder i Torshälla

1 miljoner kr (investering)

Situationen kring trafiken i Torshälla är på flera platser helt ohållbar och det är tidsfråga innan någon blir skadad. Vi väljer därför att under 2021 göra satsningar på trafiksäkerhetsåtgärder där.

Ökad samordning och mer effektiva inköp i kommunen

-25 miljoner kr

Vi tror inte på inköpsstopp i våra verksamheter, men vi ser att genom att blir bättre på att följa avtal och genom att vi har färre valmöjligheter kommer vi att kunna spara stora pengar på just inköp. Vänsterpartiet vill att kommunen fortsätter arbetet med att sänka kostnaderna för inköp. Målsättningen ska vara att stegvis sänka våra inköpskostnader för att nå en minskning med 75 miljoner under 2023. Då ingår även minskat användning av konsulter och minskat resande.

Minskad administration och översyn serviceförvaltningen

Inom projektet Modern kommun har det under några år nu arbetats med att minska kostnader bland annat för administration. Mycket av detta är uppnått, men det har visat sig att väldigt lite har tagits på administrativa tjänster. Digitaliseringen är också något som på sikt kan minska administrationen. Vi ser med viss oro att Serviceförvaltningen ökar mer och mer och vill att man samtidigt granskar hur kostnadseffektivt de blir. Bara för att något samordnad behöver det inte innebär lägre kostnader utan en köp och sälj-organisation som detta handlar om kan lätt blir kostnadsdrivande.

Demografiutredning

Idag sker demografiska uppräkningar av ersättning för fler äldre och vuxna i behov av stöd. Detta behöver utvecklas så att det även gäller barn i behov av stöd utifrån LSS. Där tillkommer inga nya pengar, även fast man ser att behoven ökar. Samma sak gäller barn och unga som Kultur- och fritid ska ta sig an eller inom socialtjänsten. Här görs sällan uppräkningar som är baserade på demografi. En växande kommun måste kunna anpassa verksamheter utefter behov i större utsträckning och därför är den kommande utredningen viktig.

Höjning av taxorna

-10 miljoner kr

Samtliga nämnder/styrelser får uppdrag att se över sina taxor och avgifter i syfte att höja kommunens intäkter, med undantag av vård, skola, omsorg och kultur och fritid.

Återinför – Känn dig trygg förebygg

1 miljon kr 2021
1 miljon kr 2022

Varje år under många år genomförde polis, räddningstjänst, bussbolag, Svensk handel, Ung fritid och socialtjänsten ”Känn dig trygg förebygg”. Då fick alla elever i åk 7 komma till Munktellarenan för att träffa representanter från de olika aktörerna. De fick göra övningar och diskutera. Det var en samlad insats under några veckor som verksamheterna kunde avvara tid för varje år, som en del av ett viktigt förebyggande arbete. Det passade utmärkt in i skolans arbete, då elever i åk 7 läser ”Lag och rätt”. Det blev en naturlig mötesplats mellan de olika verksamheterna och skolan. Vi vill att det återinförs.

Ett handslag mot droger

Kommunen har idag ett drogförbyggande arbetet, där man gör många goda insatser, men det räcker inte. Tyvärr är drogmissbruket och försäljningen av droger bland unga stor i Eskilstuna. Det finns på skolorna, fritidsgårdarna, på stan och ute i stadsdelarna. Vi vill se ett handslag där alla aktörer, allt från de självklara skola, polis, socialtjänst till civilsamhället går samman med målsättningen ett drogfritt liv för barn och ungdomar. I det arbetet ska befintliga resurser användas som drogförebyggande samordnare med stöd från BRÅ. Arbetet ska utgå från Orten bortom våldet.

Våga vittna – projekt

1 miljon kr  2021
1 miljon kr  2022

Att få ungdomar att våga vittna eller tycka det är viktigt att vittna är ett stort problem och märks såväl i Eskilstuna som i övriga Sverige. Det finns idag en rädsla hos ungdomarna, en rädsla över att få någon form av hämndaktion mot sig om de vittnade. En del ungdomar känner sig så hotade att de inte ens vågar göra en polisanmälan. Samtidigt är många omedvetna att det är ett brott att tvinga någon till tystnad. Övergrepp i rättssak är för många ungdomar ett okänt fenomen. Detta sker samtidigt som ungdomsbrotten ökar och oron för att vistas på gatorna under kvällstid ökar. MVP finns idag på många skolor och detta är ett bra och nödvändigt arbete som behöver kompletteras med ett utbrett ”Våga vittna”-projekt där fokus mer handlar om hur man agerar när ett brott har begåtts, hur man kan få stöd och hur man stödjer varandra, vilka rättigheter man har och vilka lagar som gäller. Båda delarna behövs och ska ses som komplement till varandra. Arbetet behöver även nå mellanstadieåldern.

Sluta skjut – projekt

0,5 miljoner kr 2021
0,5 miljoner kr 2022

Vi måste få bort det grova dödliga våldet och skjutandet här och nu. Vi behöver ge barn och unga som befinner sig i kriminalitet men vill inget hellre än att lämna den en chans att kunna göra det. Därför vill tillsammans med polisen m.fl., införa strategin ”Sluta skjut” som polisen och Malmö kommun arbetar med. Samtidigt vill vi utveckla en avhopparverksamhet som är strukturerad och har resurser för att kunna hjälpa alla de som vill hoppa av.

Genomförande av planen mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck och en särskild utbildningssatsning

0,5 miljoner kr 2021
0,5 miljoner kr 2022

Arbetet med mäns våld mot kvinnor och arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck behöver förstärkas och utvecklas mer i Eskilstuna kommun. Det behövs en resursförstärkning för att kunna göra ett mer utåtriktat arbete och aktiviteter för att nå ut till flickor, pojkar och unga tjejer och killar. Kommunen har tagit fram en mycket bra plan som nu ska börja användas. Den behöver genomföras i verksamheterna och följas av en digital utbildningssatsning.

Utökad stöd till Kvinnojouren Moa och Ungdomsjouren Fria

1,5 miljoner kr 2021
1,5 miljoner kr 2022

Pandemin har varit särskilt svår för kvinnor som lever i utsatthet och upplever begräsningar och våld i nära relationer. Mer instängdhet under Corona har gjort att ännu fler farit illa och de har råkat ut för ett grövre våld. Både Kvinnojouren och ungdomsjouren vittnar om ett högre tryck. Redan idag har Eskilstuna Kommun ett samarbete med båda jourerna och vi vill avsätta mer medel de kommande två åren, utifrån den allvarliga situationen som råder.

Gratis simundervisning till Eskilstunas 6-åringar

3 miljoner kr 2021
3 miljoner kr 2022

Att gå i simskola och att lära sig simma tidigt har blivit allt mer av en klassfråga. Många familjer har inte råd att låta sina barn gå i simskola när en termin kostar uppemot 2 000 kr per barn och det ofta krävs flera terminer för att uppnå simkunnighet. Många beskriver en verklighet med långa köer till simskolor och höga priser där det skapats en simskolemarknad för de som har råd att betala, det vill vi göra någonting åt. Tidigare satsning fullföljs.

800 sommarjobb till sommarlovslediga ungdomar

2 miljoner kr 2021
2 miljoner kr 2022

Vänsterpartiet prioriterar 2 miljoner för att utöka antalet sommarjobb från 600 till 800 med kommunala medel som ska fördelas bland ungdomar i år 9 och år 2 på gymnasiet. En särskild andel ska riktas till ungdomar som studerar på särskolan. Jobben har ett viktigt förebyggande syfte, tjejer och killar får erfarenheter från arbetslivet som ger dem ökade chanser på arbetsmarknaden senare. Vårt mål är att på lång sikt erbjuda alla ungdomar tre erfarenheter av sommarjobb innan de slutar gymnasiet. Att unga människor tidigt får arbetslivserfarenheter ökar möjligheten för dem att snabbare få sitt första jobb.

Trygghet i skolan genom socialt förebyggande arbete

4 miljoner 2021
4 miljoner 2022

Skolan ska vara den trygga plats där fokus är på att lära sig nya saker. På många sätt är den det redan idag, men vi ser också en ökat upplevd otrygghet i skolan. För att förhindra den krävs det riktade sociala förebyggande insatser. Pengarna ska användas utifrån behov och gärna i samverkan med andra förvaltningar och myndigheter. Målet är att skapa en trygg skolmiljö genom förebyggande arbete.

Sommarlovsstödspengar

4,5 miljoner kr 2021
4,5 miljoner kr 2022

Alla har rätt till ett bra sommarlov. Många har inte råd att göra den där dyra resan utan är kvar i Eskilstuna hela sommaren. Då är sommarlovsstödspengarna så viktiga. Arbetet har pågått några år och vi ser det som avgörande att detta måste fortsätta. Roliga och stimulerande aktiviteter under sommaren för barn och ungdomar ger att sommarlov för alla.

En skola för alla – särskild satsning på gymnasieskolan

2 miljoner 2021
2 miljoner 2022

Alla elever klarar idag inte grundskolan och blir därmed inte behörig till gymnasiet. Målet ska självklart vara att de gör det och insatser ska sättas in tidigt. Faktum kvarstår dock att det finns elever man kanske bar några få betyg om ens något. Det är så viktigt att även de går på gymnasiet och får känna att de lyckas. Redan idag finns bra individuella program och verksamheter på våra gymnasieskolor som arbetar med de här ungdomarna. Vi vill möjliggöra mer resurser för dem för att vi ännu bättre ska nå en skola för alla.

Med en annan regering

Den ekonomiska ojämlikheten slår hårt mot landets kommuner och regioner, dels i form av fallande skatteunderlag, dels i form av stigande kostnader. I Vänsterpartiets budgetmotion på riksnivå skjuter vi därför till rejäla resurstillskott till kommuner och regioner, till vård, skola och omsorg, för att de inte bara ska klara den dagsaktuella situationen, utan för att de ska ha möjligheter att bygga välfärden starkare på sikt. Vi vill förbättra kvaliteten i välfärden och då måste även de anställdas arbetsvillkor förbättras och de behöver får fler arbetskamrater. Totalt avsätter Vänsterpartiet ca 40 miljarder kronor till kommunsektorn i generella och riktade statsbidrag 2021. För Eskilstunas del skulle det innebära 103 miljoner i allmänna tillskott, vilket räcker till 182 välfärdsarbetare. 26 miljoner för att minska barngrupperna i förskolan, vilket ger 46 förskollärare. 10 miljoner till lågstadiesatsningen, vilket ger 16 lärare till. För att nämna några exempel.

Hela Vänsterpartiets budgetförslag kan du läsa här: Vänsterpartiets förslag till årsplan och budget 2021

 

Kopiera länk