artikel

Bojkotta prostitutionen – inte fotbollen!

JämO Claes Borgström föreslår nu att svenska fotbollslandslaget ska bojkotta fotbolls-VM med anledning av den planerade prostitutionsverksamheten i samband med evenemanget.
Borgström har rätt i att svensk fotboll bör agera i frågan, men vi tror inte att bojkott av fotbolls-VM är rätt metod säger Vänsterpartiets Verkställande utskott.
De fortsätter med att säga att själva problematiken inte ligger i fotbollsspelandet eller VM i sig utan den planerade bordellverksamheten som är direkt kopplad till VM. Det är den som ska bojkottas. Men det betyder inte att fotbollslandslaget inte kan göra en insats.

Hela Europa försöker nu att påverka tyska politiker, UEFA, FIFA och andra inblandade i VM-arrangemanget att stoppa den planerade bordellsatsningen.

I Sverige engagerar lokalpolitiker, kvinnojourer, manliga nätverk och idrottsorganisationer i frågan. De tar på sig ansvaret att protestera mot prostitution och sexslaveri i allmänhet och mot den groteska bordellsatsningen i samband med VM i synnerhet.

Även Lars-Åke Lagrell, Svenska fotbollsförbundets ordförande hävdar att frågan i första hand är politisk och inte är deras sak att driva även om han och andra företrädare för fotbollen i Sverige har uttalat sin avsky för de planerade bordellerna under VM.

Det stämmer att prostitution och sexslaveri är en politisk fråga i allra högsta grad. Och precis om skett med anledning av andra viktiga politiska frågor genom historien, som apartheidregimen i Sydafrika, raslagarna i USA etc. kan givetvis idrottsevenemang som får mycket medial uppmärksamhet användas för att markera i denna fråga. I synnerhet som den är direkt kopplad till ett idrottsevenemang.

Fotbollsspelarna är förebilder för tusentals unga män. Här har de ett ypperligt tillfälle att fungera som ambassadörer för kampen mot prostitution och människohandel under en period då de får maximal internationell uppmärksamhet.

Vänsterpartiets Verkställande utskott uppmanar Fotbollsförbundet och spelarna i landslaget att göra en aktiv insats mot den exploatering och förnedring som prostitution och människohandel innebär.

Kopiera länk