artikel

Valpunkt 5 – Bygg 20 000 nya hyresrätter om året!

Bostad åt alla!
Det är trång i Storstad. Inte minst inomhus. Ja, inte i villaområdena förstås, eller i miljonvåningarna. Men i hyreslägenheterna och i bostadsköerna är det tjockt med folk.
Bostadsbristen har skapat hyresvärdarnas marknad. De väljer och vrakar fritt bland de bostadssökande. Det leder till emr segregering och utanförskap.

Vänsterpartiet anser att en egen bostad ska vara en rättighet för alla. Då kan vi inte lämna lösningen på bostadsbristen åt marknadskrafterna.

Vi behöver inte fler rikemansghetton där ett fell bakkort och ett ”svenskt” efternamn är inträdesbiljetten till en bostad. Vi behöver fler bra och billiga hyreslägenheter och en social bostadspolitik.

En självklar rättighet!
Vänsterpartiet vill att det byggs 20 000 hyresrätter om året under 10 år. En ny statlig bostadsfond ska inrättas för det syftet.

Vi vill också höja standarden och kvaliteten i boendet. Därför vill vi att 65 000 bostäder renoveras varje år under samma period.

Eftersom syftet är att bygga bra bostäder som folk har råd att bo i ska ett tak sättas för byggkostnaderna och hyrorna ska förhandlas i förväg.

Vi vill dessutom införa obligatorisk avgiftsfri bostadsförmedling och en lag som gör alal kommuner skyldiga att fördela lediga lägenheter på ett rättvist sätt. Rätten till bostad ska skrivas in i socialtjänstlagen.

Så vill vi bygga levande städer där alla har en självklar rätt till ett eget hem!

På bilden syns huset som inrymmer vårt lokala partikansli.

Kopiera länk