artikel

Punkt 10 – Arbete åt alla!

Full sysselsättning.

Att bekämpa arbetslösheten är kanske det viktigaste politiska uppdraget i dag. Varje arbetslös är en människa som riskerar att förlora sin känsla av egenvärde och stolthet. Varje arbetslös är ett politiskt misslyckande.
Ett samhälle där människor hamnar utanför är inte ett hållbart samhälle. Vänsterpartiet tycker att alla ska ha rätt till ett jobb. Det låter kanske självklart, men så enkelt är det inte. Borgarna hävdar att längre a-kassa och sjukersättning och minskad anställningstrygghet ska leda till fler jobb. Varför skulle det göra det? Problemet är ju inte att de arbetslösa är lata eller att de som jobbar har det för bra, utan att det finns för få jobb att söka. ett lyft för Sverige För att arbetslösheten ska kunna bekämpas effektivt krävs en ekonomisk politik som har full sysselsättning som mål. Det har vi inte i dag. Som en anpassning till EU och nyliberala modeidéer har Riksbanken fått fria händer att styra ekonomin. Dess enda mål är att hålla inflationen nere. Priset för det är en ständigt hög arbetslöshet – även nu när Sveriges ekonomi går rekordbra. Vänsterpartiet tycker att det experimentet har pågått länge nog. Vi vill återupprätt full sysselsättning som mål för den ekonomiska politiken. Tillsammans med långsiktiga investeringar i välfärd, bostäder och miljöteknik kan en sådan politik ge Sverige det lyft som krävs för ett rättvist och hållbart samhälle.

Kopiera länk