artikel

Förtrycket hårdnar i Iran

Den islamiska regimen i Iran hotar, trakasserar, arresterar, fängslar och torterar oliktänkande som kämpar för grundläggande mänskliga rättigheter. De som kämpar för fria fackliga organisationer utsätts för olika påtryckningar och berövas sina medborgerliga rättigheter. Deras ”brott” är att de kämpar för demokrati i Iran och för ett modernt land.

Nu under Ahamadinedjads tid som president har landet militariserats och situationen för majoriteten av befolkningen har blivit sämre, inte minst för kvinnoaktivister som verkar för kvinnors rättigheter och för dem som arbetar för yttrande- och tryckfrihet.

 Vi får rapporter om hur människor som kämpar för mänskliga rättigheter trakasseras på arbetsplatser, på gator och torg. Kvinnliga lärare fängslas, ungdomar förföljs och skadas. De aktiva hotas och fängslas av olika milisgrupper, av polisen och rättsväsendet. Deras hem inspekteras, deras datorer konfiskeras, släktingar och vänner hotas och förhörs. Förtrycket hårdnade under veckorna före 1 maj i år då bland andra den kände fackföreningsledaren Mahmoud Salhi fängslades som ett led i regimens försök att förhindra befolkningens starka protester den dagen. 

Yttrande – och tryckfrihet, föreningsfrihet, mötesfrihet, fritt fackligt arbete och frihet att grunda politiska partier är människors absoluta rättigheter. Ni som arbetar för de mänskliga rättigheterna i Iran och Kurdistan har vårt självklara stöd.

 

Vi kräver att den iranska islamsiska regimen

 

  • respekterar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter

 

  • slutar att kränka kvinnor och respekterar FN.s konvention om kvinnors rättigheter

 

  • tillåter fria fackliga intresseorganisationer och garanterar de aktivas rättigheter och säkerhet

 

  • friger Mahmoud Salhi och alla de andra som sitter i iranska fängelser av politiska skäl

 

Firat Nemrud för Vänsterpartiet Eskilstuna

Roja Mahmoudi för Iranska kommunistpartiet (Komela)

 

Kopiera länk