artikel

Vänsterpartiet vill ha en fortsatt restriktiv och solidarisk alkoholpolitik!

Alkohol orsakar många sjukdomar, dödsfall, olyckor och brott. Bland brotten är det rattfylleri och misshandel som dominerar. I Sverige är trenden att vi dricker mer än någonsin. Det leder till allvarliga försämringar av folkhälsan och till ökade sociala problem Vi har många invånare som på olika sätt lider av beroende eller av anhörigas beroende av droger och alkohol

Vänsterpartiet vill ha en fortsatt restriktiv och solidarisk alkoholpolitik!

Alkohol orsakar många sjukdomar, dödsfall, olyckor och brott. Bland brotten är det rattfylleri och misshandel som dominerar. I Sverige är trenden att vi dricker mer än någonsin. Det leder till allvarliga försämringar av folkhälsan och till ökade sociala problem Vi har många invånare som på olika sätt lider av beroende eller av anhörigas beroende av droger och alkohol.

Som politiker måste vi ta problematiken på allvar och på alla sätt begränsa användning av alkohol och minska antal berusningstillfällen. Vänsterpartiet anser att en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik är viktig, men det behövs också förebyggande arbete och bra behandling av personer med missbruksproblem.

Vi anser att vi bör förbättra kontrollen av miljöer med berusningsdrickande, skärpa tillsynen av ålderskontroll vid servering och inköp och öka stödet till barn med missbrukande föräldrar.

Vänsterpartiet har lyssnat till polisen och socialtjänsten som tycker att förslaget att tillåta alkohol i våra centrala parker är dåligt, även om det gäller vissa tider. Polisen säger t o m att det skulle försvåra deras arbete och att vi redan har stökigt som det är. Vänsterpartiet vill inte att barn och unga ska få bilden av att picknick måste innehålla vin eller öl. I stället vill vi skapa fler möjligheter till drogfria mötesplatser. Vänsterpartiet har ett folkhälsoperspektiv på alkoholpolitiken och vill därför minska konsumtionen av alkohol.

Vi ska vara försiktiga med att öka alkoholkonsumtionen genom att ge fel signaler till våra barn och unga. Att några medelålders politiker tycker det är tråkigt att känna sig kriminella bör få dem att välja en annan plats än våra parker att dricka i eller helt låta bli alkoholen på offentliga platser.

 

Eila Clarstedt                      
Kommunalråd (v)

Firat Nemrud                      
Ordf vänsterpartiet i Eskilstuna
Ledamot i Arbetsmarknads- och familjenämnden (v)

Maria Forsberg
Ledamot i Arbetsmarknads- och familjenämnden (v)

Kopiera länk