artikel

Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa

Vänsterpartiets riksdagseldamöter Liselotte Olsson, Torbjörn Björlund och Elina Linna besökte Eskilstuna måndag 9 februari. På eftermiddagen träffade de företagsledning och fackföreningsstyrelse på företaget AQ Segerström Automotive för att diskutera situationen i företaget och för dem som blivit uppsagda när företaget rekonstruerades. På kvällen hölls ett temamöte på ABF där riksdagsledamöterna presenterade ett stort antal försämringar som den borgerliga regeringen genomfört i försäkringarna för sjuka och arbetslösa. Vänsterpartiets politik är att återskapa solidaritet i försäkringssystemen och ge stöd till de drabbade. Läs debattartikeln som publicerades i Eskilstuna-Kuriren 11 februari!

Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa

Arbetslösheten stiger nu med rasande fart i Sverige. Samtidigt riskerar tusentals människor att bli utförsäkrade ur sjukförsäkringen. I stället för att förhindra jobbkris och otrygghetskris så har regeringen rustat ner våra trygghetssystem och nöjer sig med att konstatera att 2009 kommer att bli "ett riktigt skitår". Vi i Vänsterpartiet säger: Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa!

Enligt Arbetsförmedlingen beräknas 145 000 jobb försvinna de närmaste två åren och arbetslösheten stiga till 7,6 procent 2009 och 9 procent 2010.

Sedan oktober förra året har ca 1 700 personer i Sörmland varslats om uppsägning. Utöver det tillkommer alla visstidsanställda som inte får sina vikariat och provanställningar förlängda, ungdomar och utrikesfödda som inte har fått fotfäste på arbetsmarknaden och de sjuka som utförsäkras ur sjukförsäkringen.

Bara i Södermanlands län har arbetslösheten bland ungdomar stigit med 14 procent sedan 2007. Samtidigt har andelen ungdomar som inte har rätt till ersättning från a-kassan fördubblats sedan 2006.
Hälften av alla arbetslösa ungdomar är därför hänvisade till ersättningsnivåer som ibland understiger riksnormen för socialbidrag!

Även de sjuka som nu riskerar utförsäkring från sjukförsäkringen kommer att hänvisas till den tuffare arbetsmarknaden. Enligt Försäkringskassan riskerar 52 000 personer att bli utförsäkrade ur sjukförsäkringen 2010, varav 1 521 personer beräknas bo i Södermlands län. 494 beräknas bo i Eskilstuna. Risken är att de hamnar längst bak i kön till varje ledigt jobb och i stället tvingas gå till socialen.

Sammantaget riskerar regeringens jakt på sjuka och arbetslösa leda till katastrof nu när arbetslösheten stiger.

Försämringarna slår särskilt hårt mot kvinnor, ungdomar och utrikesfödda. Ännu fler kan bli tvungna att söka socialbidrag. Strax före jul blev Fredrik Reinfeldt intervjuad av Politikerbloggen på TV 4.

På frågan om hur de arbetslösa som inte har rätt till ersättning från a-kassan ska klara sig på 5000 kr per månad, sa statsministern torrt att "det finns ju överlevnadskonstnärer". Som att vår djupaste längtan att överleva och skapa ett bättre liv för våra barn skulle legitimera att klyftorna nu växer med rasande fart. Det duger inte, Reinfeldt!

Vi i Vänsterpartiet säger: Stoppa jakten på sjuka och arbetslösa!
Ingen människa blir friskare av fattigdom och regeringen borde bekämpa arbetslösheten i stället för att bekämpa de arbetslösa. Vi kräver en solidarisk arbetslöshetsförsäkring och en sjukförsäkring som inte tvingar oss att jobba när vi är sjuka.

Firat Nemrud,
ordförande Vänsterpartiet i Eskilstuna
Elina Linna,
riksdagsledamot, Nyköping
LiseLotte Olsson,
riksdagsledamot för Vänsterpartiet
i socialförsäkringsutskottet

Kopiera länk