artikel

Respektera valresultatet

Idag skickade Vänsterpartiet ett brev till Turkiets president Abdullah Gül för att kräva ett slut på de senaste dagarnas arresteringar av kurdiska politiker. Hittills har ett 80-tal medlemmar och ledare av det kurdiska DTP – Demokratiska samhällspartiets, gripits. Detta endast två veckor efter att lokala val hållits i Turkiet den 29 mars och där DTP rönte stora framgångar.

Brevet har undertecknats av Amineh Kakabaveh, Jacob Johnson och Hans Linde, riksdagsledamöter (v). Amineh Kakabaveh och Jacob Johnson var tillsammans med fem andra vänsterpartister på plats i Turkiet som valobservatörer.

– Den senaste vågens arresteringar är ett tydligt tecken på att den turkiska regeringen inte respekterar DTP:s valframgångar, säger Jacob Johnson (v). Vänsterpartiet fördömer arresteringarna och kräver att samtliga gripna politiker omedelbart släpps fria.

Arresteringarna har motiverats med stöd i turkisk lagstiftning, men i praktiken innebär detta att varje oppositionell yttring från kurdisk sida kan slås ned och stämplas som terrorism.

– Vi kräver att Turkiet sätter stopp för brotten mot de mänskliga rättigheterna och ser till att förföljelsen av kurdiska politiker som kämpar för dessa rättigheter upphör, säger Amineh Kakabaveh (v).

För mer information:

Jacob Johnson (v), 070-205 29 47, [email protected]

Amineh Kakabaveh (v), 076-130 12 36, [email protected]

Seluah Alsaati, internationell sekreterare, 076-236 99 87, [email protected]

 

Kopiera länk