artikel

Workshop i Botkyrka – bildandet av Antiryktesnätverk

Eskilstuna kommun och det civila samhället besökt i veckan en workshop om bildandet av ett Antiryktesnätverk i Botkyrka. Man vill skapa ett samarbete mellan offentlig förvaltning, forskarvärlden och det civila samhället för att motverka fördomar i vardagen. Workshopen är ett led i arbetet med att Botkyrka tillsammans med Eskilstuna och Malmö ska skapa ett Unescocentrum. Det innebär att kommuner, civilt samhälle och forskare ska samverka med syftet att skapa social jämlikhet och sammanhållning i ett samhälle med en etniskt och religiöst blandad befolkning.

Maria Forsberg och Joel Hamberg utanför Subtopia i Botkyrka
Maria Forsberg och Joel Hamberg utanför Subtopia i Botkyrka

Antiryktesnätverk ska jobba med att motverka spridningen av fördomar och bilder på varandra. Många gånger så sprids dessa rykten pga att någon anser sig ha något att tjäna på att ryktet sprids och när det blir hårdare tider så ställs olika grupper i samhället emot varandra och då sprids rykten för att få en bättre position själv. Därför är det viktigt att människor har korrekt information och att inte sätta individer mot varandra utan att det handlar om hur man bygger ett starkt, hållbart samhälle, där man har jämlikheten i fokus och att alla har ett lika värde i realiteten.- Engagemang på kvällens workshop var stort. Extra roligt var att Eskilstuna kommun deltog med 8 personer, kommunala tjänstemän, det civila samhället, politiker och media. Arbetet för ett samhälle med social jämlikhet, sammanhållning och en ökad dialog mellan människor utifrån kunskap och fakta går vidare, konstaterar Joel Hamberg.

Med på plats fanns också Vänsterpartiet Eskilstunas ordförande Maria Forsberg, som också är ledamot i Kommunala invandrarrådet.

– Vi måste alla bli bättre på att hantera fördomar vi möter i vardagen. Den modell som presenterades ikväll, som man arbetar med i Barcelona känns mycket intressant. Det ska bli spännande att följa Botkyrkas fortsatta arbete kring detta. Mycket kan säkert användas längre fram hos oss i Eskilstuna, säger Maria Forsberg.

Daniel Del Torres presenterade arbetet i Barcelona
Daniel Del Torres presenterade arbetet i Barcelona

 

 

 

 

 

 

Kopiera länk