Första maj

Första maj i Eskistuna lockade hundratals

Engagerad publik lyssnar när Joel Hamberg talarMånga sympatisörer samlades på 1 maj för att fira och demonstrera med Vänsterpartiet Eskilstuna. Över 220 personer räknades in i demonstrationståget som gick genom centrala Eskilstuna till Rademachersmedjorna. Dagen innehöll flera tal, musik och mycket energi för en politik som skapar ett mer grönt, rättvist, jämställt och solidariskt Sverige.Demonstrationståg samlas på Fristadstorget i Eskilstuna

Många sympatisörer samlades på 1 maj för att fira och demonstrera med Vänsterpartiet Eskilstuna. Över 220 personer räknades in i demonstrationståget som gick genom centrala Eskilstuna till Rademachersmedjorna. Dagen innehöll flera tal, musik och mycket energi för en politik som skapar ett mer grönt, rättvist, jämställt och solidariskt Sverige.Demonstrationståg samlas på Fristadstorget i Eskilstuna

– Vi är mycket glada att så många slöt upp både från Eskilstuna och närliggande kommuner. Detta visar att intresset för vår politik är stort och nästa år ska vi vara ännu fler, säger Joel Hamberg.

Ett soligt Eskilstuna där den första sommarvärmen intagit staden gjorde omständigheterna kring firandet bra. Redan kl 11:00 då partiet samlades på Fristadstorget fanns ett drygt 50-tal åhörare på plats. Under timmen som följde fylldes leden på och tal hölls av Maria Forsberg, ordförande i Vänsterpartiet och Hector Cortéz från Ung Vänster. Konferencier för dagen var Joel Hamberg, till vardags heltidspolitiker för V i Eskilstuna.Joel Hamberg talar på Fristadstorget

Ett soligt Eskilstuna där den första sommarvärmen intagit staden gjorde omständigheterna kring firandet bra. Redan kl 11:00 då partiet samlades på Fristadstorget fanns ett drygt 50-tal åhörare på plats. Under timmen som följde fylldes leden på och tal hölls av Maria Forsberg, ordförande i Vänsterpartiet och Hector Cortéz från Ung Vänster. Konferencier för dagen var Joel Hamberg, till vardags heltidspolitiker för V i Eskilstuna.

Ledda av Skyttemusikkåren tågade det stora demonstrationståget genom Nyfors – Drottninggatan och fram till Rademachersmedjorna. På plats bjöd Kusinen från landet på uppskattad musik och åhörarna trivdes i värmen. Fikapengarna och försäljningen av knappar inbringade drygt 3000 kr till Fristadsfonden, en fond i Vänsterpartiets regi för att hjälpa asylsökande flyktingar som hotas av utvisning men som av olika anledningar inte kan återvända till sina hemländer.

– Vi tackar alla som var med och skänkte pengar till Fristadsfonden som är väldigt viktig, säger Maria Chergui, kommunalråd för Vänsterpartiet i Eskilstuna.

Huvudtalare vid årets första maj var mycket uppskattade Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot. Under sitt halvtimmes långa tal gav han många konkreta exempel på hur vi tar oss an klimathotet och samtidigt skapar nya jobb. Han nämnde Vänsterpartiets förslag om ett nytt Klimatprogram, mer vindkraft, solenergi och energieffektiviseringar. Holm förklarade också hur Vänsterpartiet skapar utrymme för reformer inom välfärden genom höjda skatter för storbankerna och de rikaste samt varför skattemedlen som är avsatta för välfärden också ska stanna i densamma och inte tas ut som vinster i riskkapitalbolag.Jens Holm håller tal

Huvudtalare vid årets första maj var mycket uppskattade Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot. Under sitt halvtimmes långa tal gav han många konkreta exempel på hur vi tar oss an klimathotet och samtidigt skapar nya jobb. Han nämnde Vänsterpartiets förslag om ett nytt Klimatprogram, mer vindkraft, solenergi och energieffektiviseringar. Holm förklarade också hur Vänsterpartiet skapar utrymme för reformer inom välfärden genom höjda skatter för storbankerna och de rikaste samt varför skattemedlen som är avsatta för välfärden också ska stanna i densamma och inte tas ut som vinster i riskkapitalbolag.

Regeringen Reinfeldt fick också flera kängor av Holm som menade att regeringen är trötta och har misslyckats med sina uttalade löften kring jobbpolitiken.

– Idag är flera människor arbetslösa än 2006 då Reinfeldt tillträdde, detta är underbetyg och Sverige behöver Vänsterpartiet i en ny regering, sade Holm och fick rungande applåder.

Vänsterpartiets firande följdes noggrant av lokal media. Under dagen skedde dock händelser i Eskilstuna som tyvärr flyttade fokus från politiken då nazister och motdemonstranter drabbades samman på Eskilstunas gator.

– Vårt första majfirande var  mycket lyckat men vi kan inte blunda för de händelser som utspelade sig i Eskilstuna under eftermiddagen. Vi i Vänsterpartiet fördömer all form av våld, provokationer och skadegörelse som skedde under dagen. Demokratin är avgörande att värna och dagens händelser var inte demokratiska. Hat föder hat och vill man motverka främlingsfientliga krafter så krävs det helt andra metoder än de som användes idag. Eskilstuna är och ska förbli en trygg och fredlig kommun att leva, verka och bo i, alla dagar på året, säger ordförande Maria Forsberg. Budskapet för årets första maj var - Fler jobb - bättre välfärd

– Vårt första majfirande var  mycket lyckat men vi kan inte blunda för de händelser som utspelade sig i Eskilstuna under eftermiddagen. Vi i Vänsterpartiet fördömer all form av våld, provokationer och skadegörelse som skedde under dagen. Demokratin är avgörande att värna och dagens händelser var inte demokratiska. Hat föder hat och vill man motverka främlingsfientliga krafter så krävs det helt andra metoder än de som användes idag. Eskilstuna är och ska förbli en trygg och fredlig kommun att leva, verka och bo i, alla dagar på året, säger ordförande Maria Forsberg.

Kopiera länk