Första maj

250 personer deltog i Vänsterpartiets firande av 1 maj

Arbete, rättvisa och välfärd var parollen för Vänsterpartiet under 1 maj. Detta budskap samt ett intressant program lockade många invånare att delta under dagen. De fick ta del av tal, demonstrationståg, musik, sång, dikter och fika under ett fyra timmar långt och mycket lyckat firande i centrala Eskilstuna.

Mycket människor deltog i Vänsterpartiets firande
Mycket människor deltog i Vänsterpartiets firande

– Det både märks och känns att det finns stora sympatier för Vänsterpartiets politik och oss som parti. Idag möttes kvinnor och män, barn och unga och människor från hela världen för att stå upp för det samhälle Vänsterpartiet vill skapa, ett samhälle som värnar mångfald, rättvisa, jämställdhet, full sysselsättning och en välfärd för alla, säger Maria Forsberg, ordförande i Vänsterpartiet Eskilstuna.

Dagen inleddes vid lunchtid i stadsdelen Nyfors på Järntorget. 150 personer fanns på plats. Joel Hamberg, till vardags politiker mer ansvar för integration, mångfald och Vuxennämnden var konferencier och gjorde flera politiska inspel, bland annat om vikten av social integration och Vänsterpartiets stora satsningar inom äldreomsorgen.

Joel Hamberg talade i Nyfors
Joel Hamberg talade i Nyfors

– Totalt satsar Vänsterpartiet 15 miljarder kronor de kommande tre åren på en förbättrad äldreomsorg. Genom att satsa på äldreomsorgen skapas tiotusentals nya viktiga jobb. Men det handlar också om att ta del av de ca 100 000 anhöriga, som jobbar deltid eller har slutat jobba för att hjälpa sina äldre släktingar, kan ökar sin arbetstid. Eftersom de flesta anhörigvårdare är kvinnor är satsningar på äldreomsorgen särskilt betydelsefulla för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och höja kvinnors sysselsättningsgrad, säger Joel Hamberg. 

Talare i Nyfors var Maria Chergui kommunalråd, Maria Forsberg, ordförande och Shahow Kakawandy från Ung Vänster.

150 personer hade samlats på Järntorget
150 personer hade samlats på Järntorget

Chergui gratulerade Kommunal till sitt avtal i uppgörelsen och lyfte frågor kring bostadsbyggande, stadsdelsutveckling, jämställdhet och förskolan.

– Vänsterpartiet vill minska barngrupperna i förskolan och vi är inte nöjda med hur situationen ser ut i Eskilstuna idag. Barngrupperna är alldeles för stora och personalen stressade vilket det måste bli en ändring på framöver, säger Chergui.

Maria Forsberg, ordförande i både V och Vuxennämndens utskott för funktionsnedsättningsfrågor har under det senaste året också varit ordförande i den arbetsmarknadspolitiska beredningen som på nästa kommunfullmäktige lägger fram konkreta förslag för fler i jobb i Eskilstuna. Forsberg ägnade en stor del av sitt tal åt jobbfrågan men pratade också om vikten av mångfald och solidaritet. Hon avslutade med att mana till kraftsamling för att tillsammans byta regering i Sverige efter nästa val.

Ordförande Maria Forsberg pratar om mångfald
Ordförande Maria Forsberg pratar om mångfald

– Det är nu drygt ett år kvar till valet 2014. Ett val vi måste vinna. Där behövs ni alla. Vi ska använda den kraft vi känner idag när vi står här tillsammans, ta med oss den för att gå vidare. Vi ska använda oss av den ilska som vi känner över regeringens politik och vända den till en styrka för att vilja förändra. Vi ska använda vår övertygelse om att Sverige måste förändras och arbeta målmedvetet. Sverige behöver en ny politik och då är vi i Vänsterpartiet garanten för fler jobb, ett rättvisare samhälle med en välfärd värd namnet, säger Forsberg.

Demonstrationståget leddes genom Eskilstuna, till takten av trummor, av tre kvinnliga ledare, kommunalråd Chergui, ordförande Forsberg samt gruppledare i landstinget Maud Ekman.

Många deltog i Vänsterpartiet demonstrationståg
Många deltog i Vänsterpartiet demonstrationståg

Väl framme i Rademachersmedjorna höll Vänsterpartiet ett välbesökt och mycket omtyckt kulturevenemang. Vispopduon Drava inledde med sin finstämda och melodiska repertoar. Den stora publiken klappade gillande och myste i solen.

Drava uppträdde
Drava uppträdde

Dagens talare, arbetarklassförfattaren Anneli Jordahl, höll därefter ett uppskattat tal inför 250 personer. Hon lyfte bland annat fram det arbete för kvinnors rättigheter som Eskilstunabon Alva Myrdahl åstadkom under sitt liv. Samtidigt förfasades Jordahl över det som händer i Grekland idag, de svårigheter människorna står inför och den nazism som växer där. Hon menade att arbetarklassen nu måste gå samman för att utveckla samhället i rätt riktning, både i Grekland och i Sverige. Jordahl avslutade sitt tal med att citera Ellen Key.

Författaren Anneli Jordahl talade
Författaren Anneli Jordahl talade

– ”En och annan föds med mod. Men de flesta modiga människor har till stor del förvärvat sitt mod. Ingen egenskap växer snabbare genom övning”, sade Jordahl.    

Tikkle Me in action
Tikkle Me in action

Sympatisörer i olika åldrar stannade kvar under hela kulturevenemanget och fick då först lyssna på det mycket populära Eskilstunabandet Tikkle Me. Uppträdandet innehöll både diktläsning, elektro pop och dans och genom hela framträdandet fanns en röd tråd av politik för ett bättre samhälle.

Avslutningsvis spelade den okrönta bluesdrottningen Cecilia Ringqvist Trio ackompanjemang. Trion grävde djupt i den radikala amerikanska traditionen från Joe Hill till Bob Dylan.

Cecilia Ringqvist Trio spelade i Rademachersmedjorna
Cecilia Ringqvist Trio spelade i Rademachersmedjorna

Alar Kuutmann, spindeln i nätet bakom kulturevenemanget, var mycket nöjd med eftermiddagen.

– Publik som gillade artister och talare. Artister och talare som gillade varandra. En härlig och varm stämning, kommenterade Kuutmann.

Alar Kuutmann höll i trådarna
Alar Kuutmann höll i trådarna

Den mycket lyckade dagen avslutades med traditionsenligt med Internationalen. Under dagen skrev 30 personer upp sitt intresse för att komma på informationsmöte om Vänsterpartiet lokalt och nationellt.

– Vänsterpartiet ambition att vara ett aktivt och synligt parti som utvecklar Eskilstuna kommun och tar hand om våra medlemmar. Vill du också komma på nästa informationsträff eller bli medlem, kontakta då oss så hör vi av oss, säger Joel Hamberg.

Fikapengarna och insamlingen gick till kvinnor och flickor i Afghanistan
Fikapengarna och insamlingen gick till kvinnor och flickor i Afghanistan
DSC_0204
Arbete, rättvisa och välfärd
Arbete, rättvisa och välfärd
Kopiera länk