artikel

Vänsterpartiet vill ha persontrafik på TGOJ-banan

För första gången har jag åkt tåg genom att sitta bredvid lokföraren framme i loket! Det var tågentreprenören Johan Lidman som bjudit in till resan med Green Cargo från Oxelösund till Eskilstuna för att studera TGOJ-banan. Lokförare var Erik Axelsson.

Vänsterpartiets Maud Ekman driver på för persontrafik på TGOJ-banan
Vänsterpartiets Maud Ekman driver på för persontrafik på TGOJ-banan

Det var en intressant studieresa som gav hopp för framtida persontrafik på banan. Banan är rak och fin med några få mjuka kurvor. Dubbelspår som möjliggör möten finns redan i Vrena, Silinge och Hälleforsnäs. Dessutom finns markförberedelser för mötesplatser och växlar i Stigtomta, Bettna och Högåsen – eller kvar sedan tidigare trafik med kontaktledningsstolpar fortfarande på plats.

Godstågen med sin tyngd får bara köra med begränsad hastighet, men persontåg bör kunna köra betydligt snabbare.  Visst underhållsarbete kommer att behövas för detta, men vi bör utnyttja den resurs som ett befintligt spår är.  Efter resan är jag övertygad om att alternativet persontrafik bör finnas med i planeringen av Länsplanen för regional infrastruktur.

Järnväg vid Gillbergaplan i Eskilstuna
Järnväg vid Gillbergaplan i Eskilstuna

Vi är flera som från olika utgångspunkter vill se persontrafik på TGOJ-banan. Därför har Vänsterpartiet startat aktionsgruppen TUFF – Tågtrafik ger utveckling för framtiden vars motto är just att persontrafik på TGOJ-banan är möjlig! Ni hittar aktionsgruppen på facebook eller genom kontakta oss i Vänsterpartiet på annat sätt!

Maud Ekman
Gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget

 

Kopiera länk