Insamlingar

Vänsterpartiet samlade in 32 784 kr till Kvinnojouren Moa

Vänsterpartiet Eskilstuna har under tre veckors tid skramlat pengar till Kvinnojouren Moa. Detta i Tidningen Folkets julinsamling. 25 engagerade vänsterpartister har lagt ner mer än 100 timmar på insamlingen och engagemanget från kommuninvånarna att ge ett bidrag har varit stort.

De 32 784 kronorna som Vänsterpartiet samlade in till Kvinnojouren Moa
De 32 784 kronorna som Vänsterpartiet samlade in till Kvinnojouren Moa

– Idag måndag den 17 december lämnar vi över 32 784 kr till Tidningen Folkets julinsamling  och de kommer i sin tur att oavkortat överlämna alla pengar till Kvinnojouren Moa, säger Maria Forsberg, ordförande för Vänsterpartiet Eskilstuna.

Det var för några veckor sedan som Tidningen Folket, som ofta lyfter jämställdhetsfrågan på både nyhets- och ledarplats, initierade en julinsamling till Kvinnojouren Moa. Vänsterpartiet var inte sena att vilja engagera sig i insamlingen och utmanade de andra partierna i Eskilstunas fullmäktige kring vilket parti som kunde samla in mest pengar. Redan då stack Forsberg ut hakan.

– Jag tror att Vänsterpartiet kommer att lyckas samla in mest pengar, sade Forsberg.

Om detta blir fallet visar sig när Tidningen Folket räknar in alla pengar som samlats in under kampanjtiden.

 

Joel Hamberg, som tillsammans med Forsberg och medlemmen Göran Klingensjö ansvarat för insamlingen fyller i. 

– Jämställdhetsfrågan är mycket viktig för oss vänsterpartister och det stora samhällsproblemet kring mäns våld mot kvinnor, som finns i Eskilstuna liksom i hela Sverige, är en fråga som vi brinner för. Det har vi också tydligt märkt hos våra politiker i partiet som är dem som ligger bakom att vi lyckats samla in så mycket pengar. Det har varit ett fantastiskt engagemang, säger Hamberg.  

På söndagskvällen, efter att de sista pengarna kommit in från generösa kommuninvånare, räknades alla pengar.

– Det tog över två timmar och var en ny upplevelse. 33 hundralappar, 56 femtiolappar, 501 tjugolappar, 630 tiokronor, 870 femkronor, 3052 enkronor och 18 Euro. Lådan med pengar väger minst 30 kg, konstaterar Forsberg och Hamberg.

I dagens Folket skrev Vänsterpartiet också en debattartikel om mäns våld mot kvinnor och varför partiet valt att samla in pengar till Kvinnojouren.

– Detta bidrag från partiet är en liten del som förhoppningsvis kan komma Moa och de kvinnor och barn som bor där väl till hands så här i jultider. Men frågan är större än så. Kvinnojourer runt om i Sverige, liksom Moa brottas med en ansträngd ekonomi. Vi vill att Kvinnojourer ska kunna få arbetsro och därför avsätter Vänsterpartiet 200 miljoner kronor i vår budget på centralt håll för att stödja befintliga kvinnojourer och för att bygga upp nya i kommuner där de inte finns. I Eskilstuna kommer Vänsterpartiet under mandatperioden också arbeta för att det årliga kommunala stödet till Moa höjs, säger Hamberg.

Avslutningsvis vill Vänsterpartiet rikta ett stort tack de affärer som låtit partiet stå vid sina butiker under insamlingen, Ica Ekängen och Coop Forum, men självklart också till alla de eskilstunabor som visat sitt stöd och engagemang för Kvinnojouren Moas och vårt arbete genom att skänka så mycket pengar. Man märker att frågan engagerar både kvinnor och män och att man uppskattar Moas verksamhet, säger Forsberg.

Kopiera länk