artikel

Signerat Hamberg: Tillsammans för demokrati och gemenskap

Deltog i eftermiddag på Kurdiska föreningens 27:e årsmöte i Eskilstuna. Kändes ärofyllt och viktigt. Pratade med flera Eskilstunabor som kom hit innan jag föddes 1982, från diktatur, förföljelse och förtryck, och som under 30 år jobbat som lärare, läkare, kockar, byggnadsarbetare och startat företag i Eskilstuna. Förutom att de betalat för min skola och vård under 30 år har de också utvecklat Eskilstunas kultur och föreningsliv.
Joel Hamberg talar på Kurdiska föreningens årsmöte.
Joel Hamberg talar på Kurdiska föreningens årsmöte.
För mig ger detta perspektiv på invandringens betydelse till Sverige, nu när vi går mot en framtid där det inom kort kommer behövas 420 000 nya människor inom våra många välfärdsyrken i landet, detta för att säkerställa dagens kvalité. Och inte vill vi att den ska försämras, utan istället förbättras! Detta också i en tid då odemokratiska krafter försöker vinna mark i Europa, Sverige och världen. Samtidigt visar all forskning att det är städer och företag med mångfald som utvecklar individer och ekonomin mest. Eskilstuna måste därför våga lyckas och gå före.
Eskilstuna har alla möjligheter och för att nå den enda hållbara utvecklingen måste vi alla ta ett ansvar.
Möten mellan människor är därför av största vikt och här har Kurdiska föreningen har verkligen bidragit i Eskilstunas kommunala invandrarråd under mina 2.5 år som ordförande samt under 27 år i arbetet med sociala frågor, generationsmöten och i arbetet mot främlingsfientlighet. Bra exempel på integration kopplat till politiskt inflytande och delaktighet förutom de sociala aspekterna av att vara med i offentliga sammanhang och bidra till kommunens utveckling.

Kurdiska föreningens ordförande Firat Nemrud
Kurdiska föreningens ordförande Firat Nemrud
Jag lyssnade också till ett mycket gripande föredrag om kurdernas situation genom historien och idag. För Vänsterpartiet har det alltid varit en självklarhet att stödja internationellt arbete för mänskliga rättigheter och demokrati. V var också det första svenska parti som lyfte kurdernas situation i svenska riksdagen och som hårdast jobbar för ett fritt och självständigt Kurdistan.
Det jag starkast tar med mig från dagen är påminnelsen om det vackra i arbetet som människor runt om i Sverige och världen gör för demokrati och gemenskap!
Joel Hamberg
Västerpartist och ordförande i Kommunala invandrarrådet
Kopiera länk