artikel

Tydlig och skarp Linde i debatt om rättvis handel

I eftermiddags deltog Vänsterpartiets Hans Linde i en politisk debatt i Eskilstuna under Fair Trade Forum. Övriga deltagare kom från Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fair Trade Sverige var moderator i debatten.  

Hans Linde var tydlig och skarp i debatten
Hans Linde var tydlig och skarp i debatten

Linde fick inledningsvis frågan om vad han jobbar med och vilken favoritprodukt han har inom sortimentet av rättvisemärkta produkter.

– Jag är riksdagsledamot och ledamot av Utrikesutskottet. Där kommer jag dagligen i kontakt med EU:s handelsavtal. Tyvärr förstärker EU:s handelspolitik de redan stora globala orättvisorna och innebär orättvisa handelsregler, säger Linde.

– Om jag får välja en favoritprodukt så är det Arvid Nordqvists rättvisemärkta kaffe. Detta efter att jag varit på plats på deras kaffeproduktion i Nicaragua och vet att de som arbetar där har bra arbetsvillkor. Det känns bra när jag dricker mitt kaffe, säger Linde.

Hur tycker du att den svenska handelspolitiken fungerar idag?

– För det första, vi har en handelsminister som heter Ewa Björling. Hon brukar säga att hon är frihandelsminister. Det visar lite på vilken inställning hon har. Frihandel för mig är inte detsamma som rättvis handel, tvärtom kan avregleringar av handel leda till att lokal produktion slås ut och att fattigdomen ökar i Syd. Vi måste komma ihåg att vi lever på ett jordklot med stora orättvisor.

– Sverige har varit drivande bakom en rad orättvisa handelsavtal och har haft en extrem nyliberal fokus på politiken. Regeringens politik innebär att småbonden i Latinamerika tvingas konkurrera på en öppen marknad med hårdsubventionerat europeiskt industrijordbruk.

– Jag hade önskat att man i handelspolitiken hade mer fokus på global rättvisa, att motverka fattigdom och öka jämställdheten mellan män och kvinnor.

Vad hade Vänsterpartiet gjort om ni satt i regering?

– Det är mycket viktigt att lyssna på våra motparter. Att lyssna på människor i Syd. De vet ofta bäst hur de kan bekämpa fattigdom och skapa utveckling. Man måste lyssna på deras regeringar och folkrörelser. Istället för att motarbeta och köra över dem, säger Linde.

Tjugofem minuter in i debatten lyfte Streiffert frågan om småskaliga företag i Syd missgynnas av EU:s politik och vad vi kan göra föra att komma åt detta? Övriga partiers svar var långa och svarade inte på frågan. Hans Lindes svar var istället kärnfullt och tydligt.

– Svaret på frågan är Ja, småskaliga företag missgynnas av EU:s politik. Jag har haft förmån att resa mycket, suttit ner med småbönder och hört om deras utmaningar i Mali, Nicaragua och Zambia. De säger att ”Mitt största problem är att jag inte kan sälja mina produkter på min egen marknad, för att jag möts av produkter med dumpade priser från EU”.

– Jag ska ge ett exempel. I Sverige när man tittar i kyldiskarna så ligger paket med kycklingfiléer på rad. Frågan jag ställer mig är, var tar alla vingarna vägen? När jag reste i Mali träffade jag företagare som hade försökt bygga upp en egen kycklingsindustri. Det hade skapat jobb och ökad jämställdhet. Men, i och med att EU dumpar kycklingvingarna i Afrika så förstörde detta den inhemska marknaden.

– Istället för att stjälpa länder i Syd måste EU hjälpa länder i Syd att skydda sina egna marknader. För att möjliggöra för dem att få en småskalig industri att växa fram, sade Linde.

Linde avslutade med att lyfta fram Eskilstuna kommun och den politiska majoriteten i Eskilstuna som valt att politiskt prioritera rättvisemärkta produkter när man kör inköp.

Maria Chergui, Hans Linde och Joel Hamberg
Maria Chergui, Hans Linde och Joel Hamberg

– Vi är i rödgröna Eskilstuna nu. Här har Vänsterpartiet varit med och beslutat att rättvisemärkta produkter är viktigt när kommunen gör inköp. I Eskilstuna har man beslutat att senast år 2015 ska 100 % av det kaffe, te, kakao och bananer som inhandlas av kommunen vara etiskt märkt. Och att 50 % av arbetskläderna och 100 % av profilmaterial ska vara producerade av etiskt märkt bomull, säger Linde.

När man nästa år går till val är det oerhört viktigt att vi röstar in fler parlamentariker som står upp för internationell solidaritet, både i EU-parlamentet och i riksdagen. Men det är lika viktigt att man väljer in rätt representanter i kommuner och i landsting, för där påverkar man också rättvis handel såsom man gått före och gjort i Eskilstuna, säger Linde.

Kopiera länk