Insamlingar

Vänsterpartiets insamling till Kvinnojouren Moa har startat

Vänsterpartiet i Eskilstuna har nu påbörjat sin stora insamling till Kvinnojouren Moa. Över 20 vänsterpartister från kommungrupp och styrelse kommer under denna och nästa helg att skramla pengar med bössa i minst 70 timmar.

 -Det finns ett stort engagemang inom Vänsterpartiet för denna insamling och det märks att jämställdhetsfrågan och frågan om utsatta kvinnor är en hjärtefråga för många vänsterpartister. Det är positivt att Tidningen Folket tagit initiativ till denna insamling, säger Joel Hamberg, styrelseledamot och ansvarig för koordinationen av tider för insamling.

Idag kl 11.00 startade insamlingen rent fysiskt då nyblivne medlemmen Göran Klingensjö och Elias Catano samlade in pengar vid två olika affärer.
– Det var inte svårt att samla in pengar till Kvinnojouren Moa. Bara man fick fram budskapet var pengarna skulle gå till så öppnade man plånboken. Jag tror att människor uppskattar Tidningen Folkets och Vänsterpartiets insamling då pengarna går til en lokal ideell organisation som gör ett mycket viktigt arbete, säger Klingensjö.

Även Catano var glad efter sin insamling.

– Det kan inte bara vara kvinnors uppgift att säkra upp jämställdhetsarbetet, utan detta arbete vilar också på männen. Jag är rörd över alla inkomna bidrag, stort som smått, från gamla till unga, män och kvinnor som snart kan överlämnas till utsatta kvinnor i Eskilstuna, säger Catano.  

Joel Hamberg förklarar varför Vänsterpartiet engagerar sig i frågan om utsatta kvinnor.

-Kvinnojourerna gör ett ovärderligt arbete i ett Sverige där mäns våld mot kvinnor fortfarande är ett stort samhällsproblem och den vidrigaste formen av ett ojämställt samhälle. Även barnen som bevittnat våld får stöd där. I Eskilstuna ger kommunen varje år finansiellt stöd till Kvinnojouren Moa. Men kommunerna tar inte alltid sitt ansvar för att jourerna, säger Hamberg.   

– Om vi på något sätt kan bidra till att stärka Kvinnojouren Moas finansiella situation så känns det viktigt för oss att göra det. Men för Vänsterpartiet är det viktigt att staten tar ett större ansvar för finansieringen i framtiden, därför lägger Vänsterpartiet 200 miljoner kronor om året på ett ordentligt statligt grundstöd. Det ska fördelas efter hur många som bor i området där jouren finns. Där det saknas en kvinnojour gör pengarna det möjligt att bygga upp en nya jour. Både ideella och kommunala kvinnojourer ska få ta del av stödet om de uppfyller kraven på bra kompetens, skyddat boende med hög säkerhet med mera. Så skapar vi säkerhet och stöd till våldsutsatta kvinnor, säger Hamberg.  

Under denna helg och nästa helg står Vänsterpartister vid ICA Ekängen och Coop Forum från 11.00-18.00. Alla pengar som Vänsterpartiets samlar in går oavkortat till Tidningen Folket, initiativtagare till kampanjen, som den 17 december kommer att lämna över pengarna till Kvinnojouren Moa. Imorgon träffar du också lokala kommunpolitiker på Fristadstorget mellan 11.00-14.00 och de kommer också ha bössor till förmån för Moa.

Vänsterpartiet uppmuntrar också medlemmar att senast den 12 december sätta in pengar på partiets konto och märka insättningen med Kvinnojouren Moa. Vänsterpartiet Har också samlat pengar på partimöten samt kommer också att skänka en summa för varje Eskilstunamedlem.

Nu återstår det också att se vilket parti i Eskilstuna som lyckas samla in mest pengar till Moa. Vänsterpartiet har utmanat övriga fullmäktigepartier om vem som lyckas samla in mest.
– Jag hoppas verkligen att flera partier antar utmaningen och riggar en organisation för detta i respektive parti, det går lätt om man är flera som hjälps åt att samla in, säger Hamberg.

Kopiera länk